Föreningsaktiviteter,  Vindkraftnyheter

Produktionsrekord i vindkraft

November månad bjöd på friska vindar vilket resulterade i att VästanVinds verk i Töftedal producerade rekordmycket vindkraftsel.

En medelvind på 6,7 m/s vid VästanVinds verk och verkets höga tillgänglighet på över 99 % av månaden gav produktionsrekord. Produktionssiffran blev 734 MWh vilket är långt över prognosen på 598 MWh!

Vindpark Töftedalsfjället i decemberskrud.

 

– Alla Göteborg Energis verk i Töftedal Vindpark, däribland VästanVinds verk, producerade bra i november.Medelvinden har varit hög vilket är den största anledningen till den höga produktionen. Även vinterklimatet påverkar. Är vinden kall innehåller den mer energi än en varm vind. Det har med lufttätheten och densiteten att göra. Densiteten blir större när det är kallt i vinden och då får man helt enkelt ut mer effekt, säger Malin Bryngelsson, anläggningsingenjör och driftansvarig för Göteborg Energis och VästanVinds vindkraftverk.

 

Den totala årsproduktionen för VästanVinds verk uppgår nu hittills till 5658 MWh vilket är 223 MWh över prognosen för samma period.

 

Vill du veta mer?

Är du nyfiken på VästanVind är du välkommen att kontakta Björn Killman eller Berndt Bolms, styrelsemedlemmar i VästanVind.

Fakta om VästanVinds verk

Fabrikat: Siemens SWT 2.3-101
Installerad effekt: 2.3MW
Totalhöjd: 150 m (rotordiameter 100 m)
Årsproduktion: 6 GWh
Minskade koldioxidutsläpp: 5000 ton/år
Serviceleverantör: Siemens
Driftansvarig: Göteborg Energi AB
Verket togs i drift maj 2011.

Leave a Reply