Så fungerar det

Steg 1

Bestäm hur många vindkraftsandelar du vill köpa. Varje andel motsvarar 100 kWh. Andelselen köper du sedan till självkostnadspris vilket idag är 28,75 kr/kWh inkl moms*. Detta pris har varit stabilt i flera år och föreningen strävar efter att hålla det så lågt som möjligt. Du kan köpa andelar upp till hela din totalförbrukning av el men vi rekommenderar dig att inte köpa mer andelar än vad som motsvarar 80 procent av din förväntade elförbrukning. Det finns en guide till höger som hjälper dig att räkna ut hur många andelar du behöver. Priset per andel har varierat genom åren eftersom andelarnas värde/pris är kopplat till värderingen av vindkraftverket och föreningens kapital. Under Köp andelar hittar du aktuella priser.

Steg 2

Gå till Köp andelar på vår hemsida. Där kan du välja om du vill köpa andelar av andra medlemmar som vill sälja eller från Göteborg Energi. VästanVind har inga egna andelar att sälja längre.

Väljer du att köpa från en medlem så kommer ni överens om pris. Överlåtelsehandlingar finns under Köp andelar. Dokument som styrker överlåtelsen ska skickas till VästanVind omgående så vi kan registrera andelarna på rätt person. Därefter skickas andels – och medlemsbevis till dig.

Vill du köpa andelar från Göteborg Energi, klicka på länken under Köp andelar eller kontakta VästanVind (info@vastanvind.se) som idag förmedlar Göteborg Energis andelar. Du behöver skicka in en anmälningsblankett och när den har inkommit skickas en bekräftelse tillbaka till dig. Därefter skickas en faktura för andelarna och när fakturan är betald skickar vi ut andels – och medlemsbevis till dig.

Steg 3

Du är nu delägare i ett vindkraftverk! Dessutom har du blivit medlem i en ekonomisk förening som äger vindkraftverket till 100 procent. Från och med nu och en lång tid framöver kan du köpa klimatneutral el till självkostnadspris. Vad det innebär i praktiken lär du märka när du ska betala din nästa elräkning.

*Priset gäller för prisområde 3 (Mellansverige). Vilket prisområde man tillhör beror på var i landet man befinner sig och var man tar ut sin el. I avtalsformuläret anger du var detta är och du får då ett exakt pris för din andelsel.